Zo oud als de weg naar Rome

11.10.23 13:59:24 By arend

Locatio Conductio

 Het concept van outsourcing, waarbij organisaties taken of functies uitbesteden aan externe entiteiten, is al eeuwenoud en heeft wortels die teruggaan tot in het romeinse rijk. Een van de oudste voorbeelden van outsourcing komt dan ook uit het oude Rome.

 

“Locatio Conductio”

 

In het oude Rome was er een praktijk die bekendstaat als "locatio conductio," wat neerkomt op het inhuren van arbeid of diensten. Romeinse burgers en overheden zouden taken en diensten uitbesteden aan particulieren, meestal slaven of vrije arbeiders, om verschillende projecten uit te voeren. Dit kon variëren van de bouw van openbare gebouwen en wegen tot de exploitatie van landbouwgrond.

 

In het verleden..

 

Een ander historisch voorbeeld van outsourcing komt uit het middeleeuwse Europa, waar ambachtslieden en handelaars vaak gebruikmaakten van buitenstaanders om bepaalde onderdelen van hun productie- of handelsactiviteiten uit te voeren. Zo konden middeleeuwse handelsgilden soms specifieke taken of productiefases uitbesteden aan gespecialiseerde ambachtslieden.

 

…en het heden

Hoewel deze oude praktijken van outsourcing niet precies overeenkomen met de moderne zakelijke vorm van outsourcing, tonen ze aan dat het idee van het inhuren van externe hulp of expertise al duizenden jaren bestaat. 

Hedendaagse outsourcing is geëvolueerd met de globalisering, technologische vooruitgang en complexere zakelijke structuren, maar het fundament van het uitbesteden van taken en diensten blijft een constante in de geschiedenis van het bedrijfsleven.

 

Het outsourcingsprincipe is gebaseerd op het feit dat een specialist een bepaalde handeling vaak beter kan uitvoeren en daar minder tijd voor nodig heeft, waardoor het werk efficiënter uitgevoerd wordt. Dat is naadloos door te vertalen naar de voordelen die nu te behalen zijn door bepaalde IT development werkzaamheden door medewerkers van ODYN Connect te laten uitvoeren.

 

Meer weten? Bel of mail ons vandaag nog! .

arend